Diksiyon kursuna gitmeli miyim, hangisini önerirsiniz?
Ben de seslendirme / dublaj yapmak istiyorum, ne yapabilirim?
Bireysel çalışmak istesem nereden başlamalıyım, internetteki kaynaklar hangileri?
Diksiyon eğitiminde başlıca konular nelerdir?
Hangi diksiyon kitaplarını tavsiye edersiniz?
Bir sözcüğün / sözün doğru telaffuzunu hangi kaynaklardan, nasıl öğrenebiliriz?
Evde ses kaydı yapacağım nelere ihtiyacım var?
Hangi cihazları, programları, dijital kaynakları, içerikleri kullanıyorsun?
Sizinle nasıl iletişim kurabilirim?
Ben de kitap seslendirip yayınlamak istiyorum, ne yapmalıyım?
Dostum, meslektaşım İbrahim Bildir, evde ses kayıtlarını aldığı pratik, kompakt stüdyosunu anlatıyor. Kurulum, teknik ekipman ve fiyatlar. Kendi küçük ev stüdonuz için size fikir verebilir.
Profesyonel bir mecrada yayımlanacak ses kaydını alabilmek için condanser mikrofona, sesleri kaydedebileceğimiz ve temizleyebileceğimiz bir bilgisayara / laptoba ihtiyaç ve bir kulaklığa ihtiyacımız var. Tabi ses kayıt ve işleme programına.
3 değişik sistem kurabilirsiniz
1- Condanser mikrofon, harici ses kartı ve bilgisayar. (Sesi direkt bilgisayara alırsınız)
2- USB mikrofon ve bilgisayar. (Harici ses kartına gerek kalmaz)
3- Ses kayıt cihazı. SD kartı daha sonra çıkarıp bilgisayara takar ve sesi alıp işlersiniz.
Benim (Aşağıda anlattığım küçük ortam için) kullandığım sistem şöyle:
Ses kayıt cihazı (Zoom H6 N +48 destekler), buna bağlı conderser mikrofon (MXL 990)
NE NEDİR, HANGİ MARKA?
Condenser mikrofon: Behringer, Audio-Technica, Rode, MXL markalarını tercih edebilirsiniz bunların alt fiyat grupları da var.
USB mikrofon: Audio-Technica, Rode markaları tercih ediliyor (Rode NT tercih edilen bir model)
Ses kartı: Behringer’in uygun fiyatlı olan modelleri var. Condenser mikrofon bağlayacağınız için (gerçi hepsi uyumludur ama) +48 desteğine bakın.
Ses kayıt cihazı: Zoom ve Tascam tercih edilen markalar. Zoom H6 iyidir ama fiyatı yükseliyor h5, h4 ve daha düşük modelleri de tercih edilebilir. İkinci ellere bakılabilir. Bu cihazların üstünde hazır mikrofonları vardır. Altında da fotoğraf makineleri de takılabilen küçük tripod alabilirsiniz. Zoom h6 iki mikrofon başlığıyla gelir top şeklinde olanı kullanın yakından insan sesi kayıtları için.
Bu cihazlara condenser mikrofonlar da bağlanabilir (Benim kullandığım böyle) hatta aynı andan isterseniz bunu ses kartı gibi kullanıp USB kablosuyla bilgisayara bağlayıp direkt ses kaydını bilgisayara da alabilirsiniz.
Ses kayıt cihazları (bilgisayar gerektirmediği için) küçük ortamlarda ses alabilmenizi sağlar.
Ses programı: Sesi direkt bilgisayara alıyorsanız veya kaydettiğiniz sesi sonrada kesip temizleyecek ve tonlayacaksanız bir ses edit programına ihtiyacınız var.
WaveLabe, Adobe Edition, Sound Forge en bilinenleri ama bunlar lisans gerektirenler. Audacity programı ücretsiz ve Türkçe bunu rahat kullanabilirsiniz.
Ayrıca;
Mikrofonu tutacak bir mikrofon standına ihtiyaç var, mikrofonu taşıyabilecek en küçüğünü tercih edebilirsiniz. Sonra sesin patlamasını önleyecek pop filtre alsanız iyi olur ucuzları da iş görür
Kulaklık kullanın mutlaka, haricen giren sesleri fark etmenizi ses patlamaları olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar. Kendi sesinizi duyarak almak en iyisidir.
Çok bas özellikli müzik dinlemek için olanlardan değilde sesinizi olabildiğince gerçeğe yakın verenleri tercih edin ve yastıkları iyi olsun ses sızdırmasın mikrofona
Satış sitelerinde Yotuber Seti adıyla uygun fiyatlı olan setler de olabiliyor.
Bir de tabii ses kayıt ortamımız nasıl olmalı, ona bakalım
YALITILMIŞ SESSİZ ORTAM
Ses kaydı alacağımız odanın içi boş olmamalı, eşyanın, kumaşların (perdelerin) mobilyaların bulunduğu bir odayı tercih etmeliyiz. Fayans yüzeyleri olan mekânları tercih etmemeliyiz; çok fazla ses yansıması olur.
Bir masanın üzerine minderlerden yastıklardan bir kuytu oluşturarak küçük bir stüdyo elde edebiliriz. Amaç yanlardan üstten ve arkamızsan sesin dönmesini önlemek
Benim kullandığım yöntem şöyle:
Büyükçe bir sehpayı (60 cm yükseklik, eni 50 cm) masanın üzerinde koydum. (büyükçe bir karton kutu da olabilir) Etrafını iki kat battaniye ile sardım kenarlarına da yastıklar koydum. Arkamda 300 TL civarı aldığım bir paravan bulunuyor. Sesin arkada duvardan dönmesini önlüyor zaman zaman bunun yüzeyine de battaniye asıyorum. İçinde istediğim yere monte edebildiğim ve hareket eden kıvrılabilen bir masa lambası var. içine doğru mümkün olduğunca girip tabletten okuyarak ses kaydı alıyorum.
Gıcırtı yapacak masa ve sandalye kullanmayın, elbiselerinizin ses çıkarmamasına dikkat edin fermuar başlığı bile ses oluşturur. Küpe ve kolyeler, başınız hareket ettiği için sallanır ve ses çıkarır. Elleriniz kayıt esnasında sabit dursun.